تاریخچه شبا
قبل از IBAN، استانداردهای ملی مختلف برای شناسایی حساب بانکی وجود داشت که برای برخی از کاربران گیج کننده بود. این امر اغلب منجر به از بین رفتن اطلاعات مسیر تراکنش در پرداخت ها میشد. همچنین این شماره حسابها دارای ارقام چک (کنترل صحت ساختار) نبودند و این امر امکان بروز خطا در انتقال وجهها را بالا میبرد.
در سال 1997، برای رفع این مشکلات، سازمان بین المللی استاندارد (ISO) استاندارد جدیدی تحت عنوان ISO 13616 را منتشر کرد. طبق این استاندارد شماره حسابهای بینالمللی تحت نام IBAN که مخفف International Bank Account Number است جهت انجام مبادلات بینالملل معرفی شد.
سازمان ISO در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۷ این استاندارد را بهبود بخشید. در سال ۲۰۰۷ استاندارد ISO 13616 را به دو بخش تقسیم کرد. در بخش دوم (ISO 13616-2:2007) بهبودهای زیادی صورت گرفته شد و تبدیل به استاندارد مورد پذیرش جهت انتقال وجه بینالمللی شد. نام رسمی این بخش از استاندارد، سویفت (SWIFT) است که امروزه بخش اعظم مبادلات مالی بینالمللی از طریق آن صورت میپذیرد.
در ایران از 11 دی ماه 1385 «اول ژانویه سال ۲۰۰۷ میلادی» بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، استفاده از شبا را برای حوالههای ارزی اجباری کرده است. همچنین این شماره در مبادلات بین بانکی داخلی کشور نیز استفاده میشود.
این الگوریتم برای اعتبارسنجی کد IBAN سایر کشورها نیز میتواند به کار برده شود. زیرا همانطور که گفته شد الگوریتم ایجاد کد شبا یا به عبارتی کد IBAN بینالمللی است و کشورها نمیتوانند در الگوریتم تولید این کد تغییر دهند.